DINGAČ MADIRAZZA

 

dingac


DINGAČ MADIRAZZA JE ZACIJELO NAJSLAVNIJE I U SVIJETU NAJPOZNATIJE HRVATSKO VINO. NAZVANO JE PO ISTOIMENOM POLOŽAJU U PELJEŠKOM VINOGORJU.
DINGAČ MADIRAZZA DOBIVA SE OD PREZRELOG I SUHVICAMA PROŠARANOG GROŽĐA PLAVCA MALOG. TOM VRHUNSKOM, PLEMENITOM VINU NAGLAŠENE OSOBNOSTI SVOJSTVENI SU TAMNA RUBINSKOCRVENA BOJA.
RombLogo DINGAČ MADIRAZZA JE SNAŽNO I VATRENO VINO KOJE MOŽE STIĆI I DO 17,6 VOL % ALKOHOLA, ALI SE PRETEŽNO PROIZVODI U RASPONU OD 14-15,5 VOL % ALKOHOLA. VINO DINGAČ JE PRVO HRVATSKO VINO KOJEM JE ZAŠTIĆEN NAĆIN PROIZVODNJE I PODRIJETLO 1961. GODINE U ŽENEVI. SAMA REGIJA DINGAČ SMJEŠTENA JE NA JUŽNIM PADINAMA SREDNJEG DIJELA POLUOTOKA PELJEŠCA. POVRŠINE SE NALAZE NA OBRONCIMA GREBENA KOJI SE S VEĆIM ILI MANJIM NAGIBOM SPUŠTA PREMA MORU. TAKOĐER UTIČE NA KVALITETU.
RombLogo DINGAČ MADIRAZZA JE IZVANREDNO VINO, ISTAKNUTE SU SVE NAJBOLJE OSOBINE KOJE PLAVAC MALI MOŽE IMATI, IZRAZITO JE TAMNO CRVENE, POTPUNO NEPROZIRNE BOJE. KADA SE ČAŠA ZAROTIRA, NIZ SJENKU SE U PRAVILNOM I NEPREKINUTOM RASPOREDU SPUŠTAJU TEŠKE I DEBELE SUZE KOJE NAJAVLJUJU GUSTU STRUKTURU I BOGATO VINO. NAJAVA SE OSTVARUJE VEĆ PRI PRVOM PRINOŠENJU ČAŠE NOSU, IZ KOJE IZVIRE NIZ ATRAKTIVNIH, PRETEŽNO VOĆNIH AROMA. REDA SE CRNO BOBIČASTO VOĆE, BOROVNICA, RIBIZ I TREŠNJE, POMIJEŠANI SA SLATKASTIM I ZRELIM AROMAMA DŽEMOVA I SUŠENIH ŠLJIVA. NAKON NEKOLIKO MINUTA I POVREMENOG ROTIRANJA ČAŠE POTPUNO DRUGAČIJE, ALI OPET VRLO ATRAKTIVNE AROME ZAVLADAJU MIRISOM, OVAJ PUT RIJEČ VODE HERBALNE AROME POPUT MENTE, CRNOG ČAJA, BLAGOG PAPRA, KOROMAČA I KAVE. MIRIS JE VRLO POSTOJAN I SATIMA NE GUBI NA INTEZITETU.