PLAVAC MALI MADIRAZZA

plavac mali

PLAVAC MALI SMATRA SE KRALJEM CRNIH VINA U HRVATSKOJ. GENERACIJE LJUBITELJA DOBRIH VINA IZGRADILE SU OČEKIVANE STANDARDE KVALITETE PREMA SVIM CRNIM SORTAMA NA TEMELJU SORTNIH SVOJSTAVA OVE VELIKE AUTOHTONE SORTE.
RombLogoPLAVAC MALI JE AUTOHTONA SORTA SREDNJE I JUŽNE DALMACIJE. NASTALA JE KRIŽANJEM DVIJU SORATA, PRVA JE POZNATA KAO KAŠTELANSKI CRLJENAK I IDENTIČNA JE SLAVNOJ KALIFORNIJSKOJ SORTI ZINFANDEL, TE TALIJANSKOJ PRIMITIVO DOK JE DRUGA DOBRIČIĆ. OBA OVA RODITELJA PLAVCA MALOG SU NAŠE AUTOHTONE SORTE.SORTA JE IZVANREDNO PRILAGOĐENA VRELOJ MEDITERANSKOJ KLIMI I ŠKRTOM TLU, ŠTOVIŠE PLAVCI S JUŽNIH KRŠEVITIH PADINA IZLOŽENIH SUNCU DAJU PUNA, SNAŽNA I ZDRAVA VINA ODLIČNE KVALITETE I DUGOG ŽIVOTNOG VIJEKA.
RombLogoOVISNO O POLOŽAJU UROD SORTE PLAVAC MALI VARIRA OD 4.000 DO 15.000 KILOGRAMA PO HEKTARU. KADA VINO DOLAZI SA DOBRIH POLOŽAJA, TADA NJEGOVE ČUVENE, SNAŽNE KARAKTERISTIKE DOLAZE DO IZRAŽAJA. VINA OBIČNO OBILUJU TANINIMA, PONEKAD I VRLO TRPKIM, ALKOHOL JE VRLO VISOK, OD 13% DO 15%, NAJČEŠĆE SU BLAGO SLATKASTA ŠTO JE POSLJEDICA SPOJA VISOKOG ALKOHOLA, TANINA I MALE DOZE OSTATKA NEPROVRELOG ŠEĆERA TE VRLO BOGATOG I PUNOG TIJELA. MIRIS PLAVCA MADIRAZZA JE LAKO PREPOZNATLJIV U PRAVILU JE KOMBINACIJA SLATKASTIH NOTA, SUHOG ILI ČAK ZAPEČENOG VOĆA S BLAGIM AROMAMA, TREŠANJA I BOROVNICA TE LAKO PAMTIVLJIM MOŠUSNIM NOTAMA.